Parametric Cave радионица

15 студената АГГФ-а  Универзитета у Бањој Луци провели су три креативна дана на радионици Parametric Cave од 07-09.07.2016. у просторијама АГГФ-а у Студентском кампусу. Учесници радионице су учили основе параметарског моделовања, архитектонске визуелизације и дигиталне фабрикације. Студенти су радили на малим појединачним моделима и на изради великог модела. Радионицу су водили Стефан Илишковић, Симо Ристанић, Драгана Тепић и Маја Илић. Било је лијепо, напорно али изузетно успјешно. БРАВО за све!

Учесници радионице: Никола Брковић, Николина Хасам Дорсен, Владана Милановић, Биљана Петровић, Маја Медић, Неда Медић, Јована Лалић, Наташа Лиздек, Весна Нишић, Александра Николић, Драгана Зорић, Андреа Јаничић, Данијел Марковић, Нада Даниловић и Наташа Глигорић.

Нудим ти прилику да уђеш у пећину.
Када говоримо о програмирању реалности, сводимо је на најсировије изразе и одбојност према ономе што би у основном облику она требало да буде: ми, наше околности и наше окрузење. Пут живота/стварања/живота стварања се своди на то да нема логичног слиједа догађаја – упркос томе, упорног тражења логике и повезаности свега што тај пут јесте.
Желим да ти говорим о томе како ТИ план увијек схваташ или као нешто што је ок за тебе, али са друге стране презиреш планирање себе и својих/туђих реакција на било шта што је у одређеном моменту твоја реалност.
Parametric Cave је прича о неколико недораслих програмирању реалности, у било ком облику и нуђења основе за раст у томе. То значи да се скупило неколико људи који на крају испитног рока желе да и даље буду у згради факултета са својим асистентима и колегама и баве се нечим о чему немају појма.
Затворена учионица, сто лаптопова и предавачи који су годинама ту негдје као и слушаоци; формуле, теореме, причање- сведени на минимум и клик мишева који одјекује. Све то даје резултат. Што сви и желимо и што је добро за све нас. Како се долази до свега до чега смо дошли у ових неколико дана то је мистерија можда и за нас саме, али важна је прва информација о томе шта то може да буде. ТИ увијек желис да знаш савршено добро било шта што радиш и живиш; као архитект ТИ желиш да разумијеш савршено оно “ми, наше околности и наше окружење” (од тебе се то некако увијек и тражи).
Parametric Cave је велики скуп лејера стварне реалности, сведених на математику, логику геометризације појава и гледања свих ствари у нама и око нас. Она је мултипликација неких јединица, скулптура; скровиште, макета од папира коју лијепимо ту већ неколико дана, али је она суштински и ти.
Планирање реалности је један скупо плаћен посао, али много племенитији и тежи задатак је представљање реалности онаква каква јесте или каква није, отварање свих, а не једне могућности јер живот на крају крајева и јесте то, безброј могућности и безброј различитих начина за дјеловање.
Нудим ти пећину, да се скријеш, али и да схватиш да си у пећини у мраку и да је тако понекад једино могуће видјети свјетлост.

*Сви заинтересовани радове са радионице могу видјети на АГГФ-у у Студентском кампусу.