O nama

Časopis studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u  Banjoj Luci djeluje od 2012. godine, sa učestalošću objavljivanja od dva izdanja godišnje. Do sada je objavljeno pet izdanja na srpskom jeziku i jednoj na engleskom jeziku. Štamana i elektronska verzija časopisa dostupne su svim zainteresovanim čitaocima, studentima, asistentima i profesorima našeg Univerziteta, i bez kategorizacije, svim zaljubljenicima  u oblasti građevinarstva, geodezije, arhitekture i dizajna.

Uređivačka koncepcija časopisa bazira se na promociji i afirmaciji fakulteta i studenata AGGF-a. Od samog početka, težimo da kreativnost i pojedinačne sposobnosti studenata  sa našeg fakulteta okupimo, povežemo i predstavimo na ovaj način – kroz naš časopis. Cilj je i da studentima omogućimo da iskažu svoje sposobnosti, ne samo one koje su u direktnoj vezi sa studijem, već i one koje se odnose na umjetnost, sport i druge oblasti u kojima pojedini od nas pronalaze inspiraciju i postižu zapažene rezultate. Osnivanje časopisa je bila jedinstvena prilika da ostavimo prepoznatljiv trag na fakultetu.

Časopis nosi simboličan naziv „Most“. Ovaj pojam ne označava samo impresivnu građevinu, već i čovjekovo stremljenje da prevladava prepreke i povezuje nepovezano, na čemu se i zasniva ideja o pokretanju ovog časopisa, kojoj je prilagođena i uređivačka koncepcija.

Kao jedan od kvaliteta časopisa, izdvaja se njegova svestranost kako u pogledu tema tako i u pogledu zastupljenih grupacija koje učestvuju u njegovom stvaranju. Svi objavljeni tekstovi u čaopisu su autorski, što je još jedan pokazatelj autentičnosti časopisa i zainteresovanosti autora, studenata, profesora i asistenata, da doprinesu kvalitetnijem sardžaju kroz zajedničke stručne i naučne radove, intervjue, brojna takmičenja i slične aktivnosti prezentovane u časopisu. Kroz rubrike časopisa, nastojimo inspirisati i informisati naše čitaoce o najaktuelnijim projektima i najnovijim saznanjima iz svijeta graditeljstva.

Do sada je redakcija časopisa ostala dosljedna uređivačkoj politici i strukturi grupisanoj po rubrikama, nastojeći uključiti što više studenata, porofesora i asistenata u realizaciju sadržaja časopisa. S obzirom da se broj konstantno povećava, svako izdanje časopisa je na neki način drugačije i njegov kvalitet se ogleda upravo u nesavršenosti, u bukvalnom novinarskom smislu, koja se može uporediti sa slobodom koja prevazilazi stroge „zanatske“ šablone. Upravo ta naša želja, za novim i boljim, zrači sa svake stranice i nadamo se da je to ono što svi prepoznaju.

 

Redakcija