Инфо о студентском конкурсу СП Архитектура

  1. Stud_konkurs_Arh (3)

Примјена теоретских знања, стечених на факултету, у пракси и у реалном контексту је све већи изазов за студенте који ступају у свијет тржишта рада након завршеног студија. Свјесни оваквих проблема, на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету су у сарадњи са Smart Office Coworking-ом одлучили да пруже прилику студентима архитектуре да теорију своје професије преточе у стварност. Семестрални задатак на једном од предмета код наставника доц. др Малине Чворо на студијском програму Архитектура, претворио се у интерни студентски конкурс чије најбоље рјешење ће се извести у стварном простору и за стварне кориснике.

Stud_konkurs_Arh (1)

Наиме, студенти треће и четврте године архитектуре су добили задатак да испројектују вањски простор пословне заједнице која на једном мјесту окупља фриленсере, слободне креативце и независне професионалце, у радној средини знаној под именом Smart Office Coworking BL. Током три мјесеца, почевши од октобра па све до јануара, те радећи на својим идејним рјешењима, студенти су се срели са процесом реалног пројектовања: са задатим просторним оквиром, инвеститорима који су имали своје специфичне захтјеве, те са ограниченим буџетом за финансирање интервенције. Уклапајући своје идеје и дајући лични печат рјешењу, неопходно је било и да се надовежу на унутрашњи простор пројектован од стране Lu Architcts, Лазара Станишљевића и Уне Дакић. Изазов је био испоштовати личне доживљаје и замисли, али истовремено добити рјешење вањског простора који ће да дјелује као продужетак постојећег ентеријера. Такмичарски карактер читавог пројекта захтјевао је од четрнаест тимова, да поред графичке представе идеје, своје радове презентују и бране испред чланова жирија, састављеног од представника Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета и Smart Office Coworking-а. Анализирајући одређене параметре развоја и настанка идејних пројеката као што су: креативност, удобност, функционалност, флексибилност и атрактивност рјешења, као коначан резултат изабрана су два побједничка рјешења.

Stud_konkurs_Arh (2)

Аутори најбољих рјешења: Дајана Папаз, Милица Борић, Небојша Јеремић, Неда Медић и Шебић Ђорђе, поред реализације пројекта која ће се десити на прољеће , добили су могућност бесплатног, једномјесечног кориштења радног простора и бенефите Smart Office-а. Искуство које су добили сви студенти током три мјесеца рада на пројекту и сарадње са корисницима ове креативне заједнице је од изузетне важности. Конкурс је учесницима пружио нова знања и контакте, представља увод у активности које могу бити одскочна даска за даље дјеловање студената, за излазак из оквира факултетског рада и дјеловања те упознавање са стварним условима и захтјевима тржишта. Могућност показивања наученог и стварање референци се реализује истовремено са стицањем теоријског знања у школи. Прилика за студенте има, само се треба изборити за њих.

Аутори прилога су: Наставник, доц.др Малина Чворо
                                      Студент демонстратор, Маја Медић