CEEPUS

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci od 14.01.2009. učestvuje u Centralno evropskom programu akademske razmjene – CEEPUS. Zemlje koje učestvuju u programu su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija. Sve zemlje su potpisale međunarodni sporazum kojim su pristupile programu.

CEEPUS-ova osnovna aktivnost je razvijanje akademske saradnje Centralne i Jugoistočne Evrope kroz formiranje mreža fakulteta unutar kojih su studenti i nastavnici mobilni. AGGF se priključio jednoj mreži koju sačinjavaju građevinski fakulteti ili građevinski odsjeci iz Podgorice, Ljubljane, Skoplja, Konstance, Brna, Podgorice, Beča, Sofije i Bratislave. Mreža fakulteta nosi naslov CII-BG-0022-05-0910 – Teching and Learning Civil Engineering in European Context. Osnivač mreže je Univerzitet za arhitekturu, građenje i geodeziju u Sofiji, Bugarska. Studenti i nastavnci studijskog programa građevinstvo mogu da apliciraju za boravak na nekom od fakulteta iz mreže. Boravak traje od 1 do 3 mjeseca, podrazumjeva učešće u nastavi i u potpunosti je finansiran od strane CEEPUS-ovog fonda. Učešće u nastavi je zasnovano na ekvivalenciji bodova (ECTS), i ostvareni bodovi u toku razmjene su priznati od strane matičnog fakulteta (kada to plan i program dozvoljavaju).

Koordinator AGGF-a u ovoj mreži je doc. dr Aleksandar Borković (kontakt na aborkovic@agfbl.org).

Sve o CEEPUS programu možete naći na stranici www.ceepus.info.

VAŽNA NAPOMENA: Za razmjenu se mogu prijaviti i studenti i nastavnici sa drugih studijskih programa u kategoriji Freemovers. Kategorija je rezervisana za studente i nastavnike škola van mreže. Stipendije u ovoj kategoriji se dodjeljuju nakon što se dodijele sve stipendije unutar mreže.